Wat u moet weten vóór en na een chlamydia-test

Chlamydia: Wat is het?

Chlamydia is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening die zowel mannen als vrouwen kan treffen. Het kan het voortplantingssysteem van een vrouw blijvend beschadigen. Bijgevolg kunnen latere zwangerschappen moeilijk of onmogelijk zijn. Ook een mogelijk schadelijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap (een zwangerschap die zich buiten de baarmoeder ontwikkelt) kan door chlamydia worden veroorzaakt.

Hoe wordt chlamydia overgedragen?

Door vaginale, anale of orale gemeenschap te hebben met een chlamydiadrager loopt u het risico de infectie op te lopen. Ook als uw seksuele partner niet ejaculeert (sperma), loopt u het risico chlamydia op te lopen. Chlamydia kan tijdens de bevalling worden overgedragen van een zwangere vrouw op haar ongeboren baby. 

Vaginale, anale of orale seks is niet de enige manier om volledig te voorkomen dat u een SOA oploopt. Als u seksueel actief bent, kunnen de volgende factoren uw risico op chlamydia verminderen: Een langdurige, toegewijde monogame partnerschap hebben met een partner die getest is en chlamydia-vrij is. Correct gebruik van condooms tijdens geslachtsgemeenschap. 

Symptomen die wijzen op chlamydia?

Chlamydia wordt vaak niet ontdekt, maar zelfs dan kan het ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Als er wel symptomen optreden, kunnen deze pas enkele weken na geslachtsgemeenschap met een chlamydia-positieve partner zichtbaar worden.

Chlamydia kan de voortplantingsorganen van vrouwen aantasten, zelfs als er geen zichtbare tekenen zijn. Vrouwen met symptomen kunnen op de hoogte zijn. Abnormale afscheiding uit de vagina, pijn bij het plassen, en beide. Chlamydia kan ook worden vastgesteld door thuis een SOA test bestellen. Een wattenstaafje wordt gebruikt om vocht uit uw vagina te verzamelen of uw arts kan vragen om een monster van uw urine te testen.

Hoe snel na mijn chlamydia-medicatie kan ik weer aan seks doen?

Totdat u en uw sekspartner(s) klaar zijn met de therapie, mag u geen seksuele activiteiten meer ondernemen. U moet 7 dagen wachten na het innemen van een enkele dosis medicatie voordat u aan seksuele activiteit doet. Chlamydia test kopen en zie de resultaten na medicatie. Als de test een infectie aantoont, moet u wachten tot u alle voorgeschreven doses heeft ingenomen voordat u aan seksuele activiteit doet.

Conclusie

Je kunt nog steeds chlamydia krijgen als je het eerder met medicijnen hebt behandeld Als je onveilig seksueel contact hebt met een chlamydia-slachtoffer, kan dit gebeuren. Het is dus belangrijk uw seksuele partners te informeren als u positief test op chlamydia en af te zien van seksuele activiteit totdat de behandeling is afgerond.